Pieczone warzywa z sosem
Składniki:
# Marchewka 45g (1szt.)
# Cukinia 240g (1szt.)
# Ziemniak 100g ( 1szt.)
# Czosnek 2 ząbki
# Oliwa 10g (1 łyżka)
# Papryka wędzona bądź inne ulubione przyprawy 5g (1 łyżeczka)
# Jogurt naturalny 180g
# Ser feta 30g
# Majonez 10g (1 łyżeczka)
# Sól, pieprz (do smaku)
# Bazylia 2,5g (½ łyżeczki)
# Oregano 2,5g (½ łyżeczki)
# Cukier 2,5g (½ łyżeczki)
Wykonanie:
1. Warzywa umyć. Ziemniaki i marchew obrać. Wszystkie warzywa pokroić w słupki (lub plasterki).
2. Ułożyć je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej oliwą), potem polać oliwą i doprawić
do smaku ulubionymi przyprawami.
3. Włożyć warzywa do piekarnika i piec, aż zmiękną (około 20-30 min.) w 180-190 stopniach. Wszystko zależy od piekarnika i od twardości warzyw. Wiadomo, że ziemniaki czy marchewka potrzebują więcej czasu niż cukinia.
4. W tym czasie przygotować sos czosnkowy. Zblendować w pojemniku jogurt naturalny, majonez, sól, pieprz, zioła, cukier i ser feta. Warzywa podawać na talerzu polane sosem lub sos podać w miseczce i zamaczać w nim warzywa.
Pamiętaj, że ser feta jest dość słony więc nie przesadź z solą do sosu. Najlepiej zblenduj najpierw bez soli, spróbuj
i dopiero wtedy dosól jeśli to konieczne. Oczywiście ten sos możesz zrobić też bez fety i jest równie pyszny. Możesz go używać także do pizzy, hamburgera czy na kanapkę!
Oczywiście możesz piec warzywa jakie tylko chcesz – papryka, kalafior, czosnek, cebula, pietruszka itd. To świetny sposób na posprzątanie lodówki 😉 Możesz pokroić warzywa w słupki albo plasterki. U nas dzieciaki kochają frytki więc kroje w podobnym kształcie i zajadają się zarówno ziemniakami jak i innymi warzywami.