Chrupiące gofry
Składniki (na 8-9szt.):
# Jajka – 4 sztuki
# Cukier – 2 łyżki
# Mąka pełnoziarnista – 2 szklanki
# Olej – 2/3 szklanki
# Mleko – 1 szklanka
# Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
# Ulubione dodatki.
Wykonanie:
1. Utrzyj jajka z cukrem.
2. Dorzuć pomału mąkę i proszek do pieczenia.
3. Wlej olej, a następnie mleko.
4. Mieszaj mikserem na gładką masę.
5. Wlewaj ciasto do porządnie nagrzanej gofrownicy.
6. Poczekaj aż się upieką, wyciągnij i podaj z ulubionymi dodatkami.
PS: Nie mogę polecić konkretnej gofrownicy, ale żeby gofry wyszły chrupiące musi mieć ona dużą moc.
PS2: Nie nalewaj ciasta zbyt dużo bo ono wyrośnie i może „wyjść z gofrownicy”. 🙂